Служба святителю Митрофану Воронежскому

Служба святителю и чудотворцу Митрофану,
первому епископу Воронежскому

На малой вечерни на Господи воззвах, стихиры, глас 1:

Приидите, Православныя Российския Церкве чада, ублажим святителя Христова Митрофана, иже о мале быв верен, над многими поставлен есть от Небеснаго Домовладыки, да молится непрестанно о верою почитающих приснославную память его.

По достоянию о тебе, святителю Христов, радуемся, и мощей твоих нетлением хвалимся: проливая бо от гроба твоего целебныя струи, яко воды, мир и благословение притекающим к тебе подаеши, яко предстоятель горния славы, имеяй велию благодать у Христа Бога нашего.

На земли пожив ангельски, на Небеси жити сподобился еси, и свыше на отечество твое призирая, низпосылаеши благодатныя дары, верою и любовию всеславную твою память совершающим, исцеляя болезни душевныя и телесныя молитвами твоими.

Слава, глас 6:

Во всечестней памяти твоей, песньми и пеньми ликовствующе, боголепно славим всяческих Господа Владыку, Иже за многоплодное души твоея делание, многоплодную благодать чудотворений дарова тебе, всеблаженне Митрофане, свыше: ты же моли избавитися от бед душам нашим.

На стиховне стихиры, глас 5:

Имея светильник ногама твоима закон Христов, и во свете Божественных повелений Его непреткновенно ходя и поучаяся, жилище Пресвятыя Троицы, премудре Митрофане, был еси. Отонудуже и нам крепкий защитник от Бога показался еси, злыя духи силою Святаго Духа прогоняяй.

Стих: Честна пред Господем смерть преподобных Его.

С Православною Российскою Церковию, в мире православно живущих утверди, и в житии их непременяемое благополучие даруй, освященному же архиереев собору, и твоего престола наместником, в благолепное Божиих церквей устроение, молитв твоих, Митрофане, помощь низпосли, прося нам грехов оставление всем даровати, и велию милость.

Стих: Священницы Твои облекутся в правду, и преподобнии Твои возрадуются.

Призри на славословие поющих тя, и прилежныя, Митрофане, приими от нас молитвы, и принеси я к пренебесному престолу Вседержителя, да немолчным ходатайством твоим спасет души наша.

Тропарь, глас 4:

Правило веры и образ кротости словом и житием пастве твоей, отче смиренномудре Митрофане, был еси. Темже и во светлостех святых, солнца светлейше возсиял еси, венцем нетления и славы украшаемь, моли Христа Бога, всей державе нашей, и граду твоему, и людем в мире спастися.

На велицей вечерни на Господи воззвах, стихиры, глас 8:

Отче богомудре Митрофане, ты от юности возлюбил еси взыскание горняго мира премудрости, и, егда пощением и молитвою от Бога стяжал еси ю, не в земли сокрыл еси талант свой, но уча и творя пастырски непрестанно, во сто крат оный умножил еси, и был еси иерарх светильник Церкви. Темже в воздаяние блаженным трудам твоим, вшед ныне в радость Господа своего Царя и Владыки, моли о душах наших.

Отче преподобне Митрофане, ты, пленив ум и сердце свое в послушание Богу, не о себе, но о славе Божией радел еси: труждаяся бо в делании мысленнаго винограда Христова, всяку розгу, не творящую плода, живо и действенно Слова Божия мечем отреблял еси, веру же и чистыя нравы ангелонравным по Бозе житием своим, яко оплотом, соблюдал еси. И ныне, венцем нетления от руки Господни украсився, моли о душах наших.

Отче богоносе Митрофане, ты разумно правил еси вверенное тебе слово истины: стоя бо на неусыпной стражи дому Господня, и бдя о душах недремленно, паству свою угодити Богу словом и делом наставлял еси. Тем, яко добрый пастырь, Пастыреначальнику, Сыну Божию, о приставлении Его слово благо воздал еси; моли о душах наших.

Слава, глас 6:

Святителей удобрение и отцев славу священнолепно воспоим днесь, и Царя царей, Христа Бога нашего восхвалим: Сей бо яко Освятитель святых и Творец чудотворцев, чудес благолепием того тако прослави, яко архиереи, священницы и монаси, и вси благовернии людие, от честных мощей его, яко от многоцелебнаго источника, благодать и исцеление приемлюще, умильно глаголют: радуйся, Божиих дарований сокровище, Митрофане, святителю блаженне.

На литии, глас 5:

Таков нам подобаше архиерей, преподобен, праведен, милостив, и во всех оправданиих Господних непорочен. Приидите, песньми и псалмы духовными светло ликовствуем днесь, тому сице зовуще: радуйся, отеческих обычаев ревнителю, столпе и утверждение веры; радуйся, Воронежская похвало, Митрофане, богоносе священнейший.

Не плоть и кровь яви тя, святителю богоизбранне, но Отец Небесный, Емуже ты, божественною твоею кротостию угодив, яко агнец незлобив, чины незлобивых в лице ангельском наследил еси; и ныне в горних предстоя, моли даровати нам множество щедрот и велию милость.

По долгу блажим тя, яко светильника веры, и ангела во плоти: понеже житие твое, Митрофане, честно, и успение со святыми. Просиял бо еси благими делы, яко пастырь богомудрый, чудесы же твоими просветился еси, яко верный слуга и друг Божий. Темже припадающе молим тя: молися за ны, чудотворче святый, ко Господу, да подаст душам нашим велию и богатую милость.

Слава, глас 8:

Днесь красуется славный град Воронеж, божественным сокровищем мощей твоих, и паства твоя, ликовствующи, радуется, и православнии твоим просвещением, блаженне Митрофане, хвалятся: ты же моли людем православным тишину даровати, и земли плодородие, и велию милость.

На стиховне стихиры, глас 2:

Киими благоговейными усты воспоим Митрофана, святителя смиренна, смиренному Пастыреначальнику подражателя, подвигом великих отцев Церкви соучастника, и высоким нравом их наследника, мужа желаний чиста, слугу Господня верна, ревнителя уставов Церкви непоколебима; егоже венчает Христос Бог наш, имеяй множество щедрот и велию милость.

Стих: Уста моя возглаголют премудрость, и поучение сердца моего разум.

Киими священными песньми ублажим Митрофана, иерарха богомудра, евангельскаго Православия наставника, воздержания учителя, ангелов собеседника, нищих и сирот питателя, обидимым заступника, и немощствующих врача преизрядна; егоже венчает Христос Бог наш, имеяй множество щедрот и велию милость.

Стих: Услышите сия вси языцы, внушите вси живущии по вселенней.

Kиими похвальными венцы почтим Митрофана, пастыря блаженна, Церкви светильника, града Воронежа славу, Российстей стране утверждение, иночествующих образ, священства венец, иерархов святолепное украшение; егоже венчает Христос Бог наш, имеяй множество щедрот и велию милость.

Слава, глас 5:

Срадуйтеся нам Российстии собори днесь, в светлой памяти богоноснаго отца нашего и пастыря, иже добрым житием своим верно угодив Богу, и во гробе славою иераршеских добродетелей своих сияет, яко светило, подая от нетленнаго сокровища мощей своих благоухание Святаго Духа. Темже убо сошедшеся, общий лик тому составим, песньми божественными зовуще: поминай нас, отче, и за ны Христу молися, яко великий наш ходатаю, Митрофане.

По 1-м стихословии седален, глас 8:

Украсив душу твою добродетельми, и временнаго жития поприще в страсе Божии прешед, обрел еси благодать пред Богом: Емуже с лики ангел предстоя, моли, святе Митрофане, даровати нам живот вечный, и велию милость.

Слава, и ныне, Богородичен:

Владычице, приими молитву раб Твоих, и избави нас от всякия нужды и печали.

По 2-м стихословии седален, глас 2:

Управив паству твою добре, слово благо Пастыреначальнику Богу воздал еси, и от руку Его праведное воздаяние прияв, моли, отче наш Митрофане, да блаженнаго в Царстве святых пребывания и нас ходатайством твоим, по богатой милости Своей сподобит.

Слава, и ныне, Богородичен:

Общую всех надежду, Деву Пречистую, в мольбу приводим Ти, Блаже: заступи нас от бед, подаждь благая вечная и временная, молением Честнейшия херувимов, и всех сил небесных.

По полиелеи седален, глас 8:

О всех славных, Церкви Святей благодатию Божиею от тебе бываемых, благодарственная Богу воздающе, и Того боголепное снизхождение славяще, молим тя, святителю Христов Митрофане, помози нам обрести всем благодать и милость в день судный.

Слава, и ныне, Богородичен:

Ты едина еси корень девства, и неувядаемый цвет чистоты, Ты стерла еси главу змиеву: Ты нас избави от прегрешений наших и душевных скверн, Богородице, и ко пристанищу истиннаго покаяния направи.

Прокимен, глас 4:

Честна пред Господем смерть преподобных Его.

Стих: Что воздам Господеви о всех, яже воздаде ми.

Евангелие святительское:

По 50-м псалме стихира, глас 6:

Преподобне отче, всеблаженне Митрофане, пастырю добрый, угодниче Христов усердный, скорый наш ходатаю, и теплый к Богу молитвенниче, буди нам в бедах наших защитник, и в печалех утешитель, память твою любовию почитающим.

Канон, глас 8:

Песнь 1

Ирмос: Воду прошед, яко сушу, и египетскаго зла избежав, израильтянин вопияше: Избавителю и Богу нашему поим.

От многих зол многаго уныния исполнены, к тебе прибегаем, святителю Христов Митрофане, и от тебе скорыя помощи и заступления ныне требуем.

Страстей нас брани смущают, пастырю преподобне: ты же умири нас твоим благоприятным к Богу ходатайством.

От бед и скорбей нас, чудотворче святый, избавив, мужественное в добродетелех преспеяние всем даруй, да вси о тебе, священнейший Митрофане, радуемся.

Богородичен: Молитву нашу приими, Пречистая, и молитвою Твоею всемощною избавитися нам от враг видимых и невидимых, от грехов же и всякия муки, моли, Егоже родила еси, Человеколюбца Бога.

Песнь 3

Ирмос: Небеснаго круга Верхотворче Господи, и Церкве Зиждителю, Ты мене утверди в любви Твоей, желаний краю, верных утверждение, Едине Человеколюбче.

Покровителя жизни нашея, и молитвенника к Богу почитаем тя, приснославный отче наш Митрофане: на стезю нас покаяния направи, архиереев красото, и верных утверждение.

Молим, душевное наше смущение и тьму бесовских наваждений в нас разорити: тебе бо, святе, дадеся благодать Святаго Духа, злыя духи прогоняти.

Недугующе телом, недугуем и душею, богоблаженне, ты же не остави нас во гресех наших погибнути, но в нихже и сам яко человек искушаемь был еси, и нам, искушаемым, ныне помози.

Богородичен: Вся ангелов воинства, Предтече Господень, апостолов двоенадесятице, святии вси с Богородицею, сотворите молитву, во еже спастися нам.

Седален, глас 2:

Во святительстве благочестно пожил еси, святителю богоявленне, люди к богоразумию словом и делом наставил еси, и Богу до конца угодил еси. Сего ради от Него нетлением и чудесы, отче Митрофане, почтился еси, яко причастник Божия благодати.

Слава, и ныне, Богородичен:

Мучеников, пророков, апостолов, иерархов, преподобных, и святых всех от века праведных похвала Ты еси, Пречистая: темже Тя молим: молися с ними ко Господу, да спасет души наша.

Песнь 4

Ирмос: Услышах, Господи, смотрения Твоего таинство, разумех дела Твоя, и прославих Твое Божество.

Пламень погаси в нас плотских обуреваний и нечистых наших помышлений: да пламене геенскаго огня твоими молитвами, Митрофане, избавимся.

Душу и помышление к тебе простираем, святителю богоизбранне: согрей нашу веру и любовь, яже к Богу, да закону Его усердно последующе, прейдем поприще нашего спасения непреткновенно.

Столп крепости стяжавше тя от Бога, от видимых и невидимых враг ограждаемся тобою безбедно: темже тя вси по долгу, Митрофане, ублажаем.

Богородичен: Чертоже Незаходимаго Света, Дево, несмы достойни чертога небеснаго, греховныя ради вины: Ты же, Богородительнице, ради обнаженнаго на Кресте сладкаго Твоего Сына и Благаго нашего Господа, покрый стыд лица нашего, и спаси нас.

Песнь 5

Ирмос: Просвети нас повелении Твоими, Господи, и мышцею Твоею высокою, Твой мир подаждь нам, Человеколюбче.

Молим ти ся и вопием всеусердно: исполни, боговдохновенне, веселия живот наш, покрывая нас крепким покровом защищения твоего от глада, язвы и междоусобныя брани, яко можеши, отче, аще хощеши.

Мрак наших заблуждений и житейския гордости, светлостию святых молитв твоих, Митрофане, прожени, да помощию твоею грехов оставление приимше, милость у Христа Бога обрящем.

На одре немощи и уныния низлежащу ми, подаждь руку помощи, пастырю боговозлюбленне, и не остави мя лишена быти твоего спасительнаго благодатию Святаго Духа посещения.

Богородичен: Чистейшая еси паче ангельских чинов, от Неяже Источник святыни воплотися нас ради, да освятит естество человеческое: молитвами Твоими, Богородице, избави нас от тимения нечистых наших деяний и неподобных глаголаний.

Песнь 6

Ирмос: Молитву пролию ко Господу, и Тому возвещу печали моя, яко зол душа моя исполнися, и живот мой аду приближися, и молюся, яко Иона: от тли, Боже, возведи мя.

Граду твоему заступник буди, и паствы твоея хранитель, грады же и страны чтущих любовию память твою, необоримым молитв твоих предстательством огради, да вси тобою, богомудре Митрофане, хвалимся.

Яко защитника тя от Бога ведуще, власть на дусех нечистых велию имуща, молим, от злаго действия злых духов наши души сохранити безнаветны.

По долгу блажат тя вернии, радуйся, Митрофане, зовуще: ты бо воистинну Российстей Церкви радование и похвала, и тя чтущим на вся враги одоление, досточудне.

Богородичен: Гору Тя мысленную и Лествицу Иаковлю пророцы нарицают, Еюже Бог к человеком сниде, погибшую драхму взыскати хотя, юже обрет паки к Небеси возводит. Темже Тя вси, яко Матерь Божию, православно величаем.

Кондак, глас 8:

Воздержанием тело духу поработив, душу же равноангельну сотворив, святительскою одеялся еси одеждою, яко венец священства: и ныне всех Владыце предстоя, моли, всеблаженне Митрофане, умирити и спасти души наша.

Икос:

В пустыни высотою смиренномудрия, яко райский цвет, красуяся, и на Воронежския церкви престоле украсился еси высокими удобрениями, премудре: ибо был еси иерарх, образ верным словом и житием. Темже и Бог, яко угодника Своего вознесе тя, нетлением и чудесы в Церкви Своей прославляя, да вси верою зовем ти: радуйся, Воронежская похвало, Митрофане приснопамятне.